<link rel="stylesheet" href="https://cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/font-awesome/5.15.1/css/all.min.css" />

Het internet blijft zich ontwikkelen en het verkeer via mobiele telefoons en tablets blijft met de dag toenemen. Hierdoor wordt het steeds belangrijker om hierop in te spelen met een mobiele website of een mobiele applicatie.

In dit artikel ga ik behandelen wat de voordelen van een mobiele website zijn, welke oplossingen er zijn voor wordpress en wat wij bij 42functions aanraden.
.
.


Waarom een mobiele website?

Zoals ik daarnet al schreef, komen er steeds meer bezoekers via een smartphone of tablets op uw website. Een bezoeker via een dergelijk touchscreen apparaat heeft een totaal andere interactie en manier van navigeren dan een bezoeker via een desktop of laptop.

Door middel van een mobiele website kunt u bijvoorbeeld de knoppen wat groter maken zodat deze met de hand makkelijk aan te ‘drukken’ zijn. Ook is het vaak wel gewenst de algemene resolutie van de website aan te passen voor het mobiele toestel. Op deze manier hoeft de gebruiker niet meer ‘in te zoomen’ om uw content te lezen.

Conversie

Stel je voor, je hebt een website met hierbij een kleine webshop. Als webshop probeer je de bezoekers zo soepel mogelijk bij het product te krijgen waar zij naar op zoek zijn.
Meestal is de website geoptimaliseerd voor de ‘gewone’ computer gebruiker. Als er vervolgens iemand binnenkomt via een mobiel apparaat, krijgen ze een pagina te zien die een veel te hoge resolutie draait. Hierdoor moeten ze inzoomen op de beschrijving of de foto van het product. Maar het overzicht dat een computergebruiker heeft op de website krijgen ze niet.

Is er wel een mobiele website, hebben ze een direct overzicht van het product, de beschrijving, foto en eventueel een bestel knop.

Hoe lager de drempel, hoe eerder bezoekers verder gaan.

Markt

Verhouding mobiele gebruikers tegenover desktop gebruikers (nu.nl)

Ik schreef op het begin van dit artikel al dat de groep mobiele bezoekers steeds groter wordt.
Het mobiele aandeel van het totale internetverkeer varieerde in een steekproef van MobileMetrics onder twintig Nederlandse websites tussen de 1,8 procent en 6,9 procent. Samen genereren de sites ruim 5 miljoen bezoekers per maand. (emerce)
Maar als je kijkt naar een website als nu.nl komt daarop veel meer verkeer binnen via mobiele toestellen. Hier is het aandeel nu al 50%. (November, 2011)

SEO mobiel

Voor SEO heeft het ook een toegevoegde waarde om een mobiele website te hebben.
Google heeft speciaal voor mobiele websites een apparte crawler (robot). Als een bezoeker op google naar een website zoekt, zullen resultaten die geoptimaliseerd zijn voor deze bezoeker hoger ranken. Dus voor een mobiele bezoeker komt een mobiele website hoger in de resultaten dan een normale website.

Oplossingen

Er zijn altijd meerdere wegen die naar Rome lijden, zo zijn er ook veel mogelijkheden voor een mobiele website. Aangezien we bij 42functions Wordpress als ons favoriete CMS systeem hebben, zal ik het ook wat meer hier op richten.

Plugins

Wordpress heeft uiteraard wel meerdere plugins die je wordpress website omtoveren naar een mobiele droom!

WP-Touch

WP-Touch is een plugin met zowel een gratis als betaalde versie. De plugin is redelijk simpel te configureren en werkt snel. Wij bij 42functions vinden deze plugin de beste keus. De plugin heeft een goede support voor zowel mobiele telefoons als iOS tablets.
Het enige nadeel dat ik zou kunnen noemen is dat de gratis versie van WP-Touch wel reclame heeft.

Voordelen

  • Makkelijke configuratie
  • Zowel plugin als thema in 1
  • Wordpress custom-menu support
  • Gemakkelijk reclame instellen
  • Custom post type support
  • HTML5 Media ondersteuning
  • Makkelijk child-theming

Wilt u een review van een plugin door 42functions? neem contact met ons op!

Maatwerk oplossingen

In sommige gevallen wil je de mobiele website net zo persoonlijk hebben als de normale website. Alles wordt goed uitgedacht en de wireframes / interactie worden op de functionaliteiten afgesteld. Denk hierbij aan webshops of andere maatwerk projecten zoals rateyourcompany .

Conclusie

Over het algemeen komt het meeste bezoek nog wel via de browser, maar een focus op mobiele website’s wordt steeds belangrijker. Wij raden aan om gebruik te maken van de WP-Touch plugin in combinatie met een op maat gemaakt thema.

Gerelateerde artikelen