<link rel="stylesheet" href="https://cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/font-awesome/5.15.1/css/all.min.css" />

WPMLWordPress heeft van zichzelf niet de mogelijkheid om een website meertalig te maken. Hiervoor gebruiken wij bij 42functions de WordPress multi language plugin (WPML). Met WPML is het mogelijk om een hele website te vertalen en gemakkelijk talen toe te voegen. In dit artikel behandelen wij de volgende punten:

Wat is WPML

WPML is een plugin voor WordPress om je website in meerdere talen beschikbaar te maken. Of je nou alleen Engels wilt of 30 verschillende talen, het maakt niets uit. Met een klik op de knop voeg je een taal toe aan je website.

Kiezen van de talen

Het overzicht bij het kiezen van de talen

In welke talen wil ik mijn website beschikbaar hebben? Om te beslissen welke talen beschikbaar moeten zijn moet u eerst weten waar uw verkeer vandaan komt, en wat de doelgroep is. Voor de website van bijvoorbeeld een hotel is het van groot belang om de website meertalig te hebben. Engels is dan meestal de eerste taal waarin wordt vertaald. Maar met tools als Google Analytics kunt u goed identificeren waar uw bezoek vandaan komt. Hierdoor kunt u de website bijvoorbeeld beter focussen op Duitsland of Frankrijk zodat de conversie in deze landen omhoog zal gaan doordat mensen de website goed begrijpen en beter kunnen vinden. Natuurlijk is een meertalige website niet alleen voor hotels van belang, maar ook voor bedrijven die internationaal willen werken, zoals restaurants, attractieparken, etc.

Vertaling mogelijkheden

Wat kan je allemaal vertalen met WPML?

Pagina’s en posts vertalen

Na het activeren van WPML en het kiezen van de talen, kan je direct je pagina’s en posts vertalen. Dit ziet er als volgt uit:

Vertaalknoppen op de overzichtpagina

Door op de “+” knop te drukken maakt u nu gemakkelijk een vertaling bij de gewenste pagina aan. Aan de vlaggen kunt u zien voor welke taal de knop is. Een andere mogelijkheid om een pagina te vertalen is om deze aan te klikken en vervolgens bij het bewerken van de pagina, een taal toe te voegen. (zie afbeelding: “Vertaalknoppen op bewerk-pagina”)

Vertaalknoppen op bewerk-pagina

Andere post-types en menus vertalen

Ook het vertalen van custom-post-types en menus is met WPML een makkie! In de backend van wordpress kan je per custom-post-type selecteren of deze wel of niet vertaald moet kunnen worden. Hierdoor is het bijvoorbeeld ook mogelijk om sliders en andere “op maat gemaakte” elementen per taal in te stellen.

Permalink structuur

De permalink stuctuur is de opbouw van de URL na de domein-naam. Bijvoorbeeld: domein.nl/dit/is/de/permalink/structuur . De ideale permalink structuur voor WPML is: /%year%/%monthnum%/%postname%/ . Dit zal er bij een post als volgt uit kunnen zien: domein.nl/2011/09/meertalige-wordpress-website . Maar in sommige gevallen willen we de %postname% gewoon gebruiken. Dit resulteerd in: domein.nl/meertalige-wordpress-website . Waarom vind WPML dit geen goede optie? Omdat het nu pagina’s met post’s kan verwarren. Dit zal in de meeste gevallen gewoon goed gaan, maar als je een pagina ‘contact’ noemt en vervolgens een post ook de naam contact geeft, zullen beide posts op: domein.nl/contact gevonden worden. Dus weet WPML niet welke vertaling hij zal moeten geven.

Talen selectie op de website

Zodra de vertalingen van de website klaar zijn willen we natuurlijk dat de bezoeker deze talen kan gebruiken. Daarvoor heeft WPML een widget ontwikkeld. Deze widget kan je gemakkelijk in je sidebar slepen om de website compleet en meertalig te maken. Klopt de uitstraling van de talen selectie widget niet met je website? Geen probleem. De WPML plugin is zo gebouwd dat bijvoorbeeld ook dit onderdeel makkelijk uit te bereiden en te stylen is.

Gerelateerde artikelen