<link rel="stylesheet" href="https://cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/font-awesome/5.15.1/css/all.min.css" />

Tegenwoordig schieten de blogs als paddestoelen uit de grond. Iedereen die kan schrijven over een onderwerp wat een brede doelgroep aanspreekt, kan eenvoudig een blog beginnen en verzamelt al snel een groep trouwe volgers.

Vaak zie je internetaddressen als http://naamvanmijnweblog.wordpress.com/ of http://mijnonderwerp.web-log.nl.
Steeds vaker wil de blogger echter zijn eigen domeinnaam. Om de kosten hoef je dit eigenlijk ook niet meer te laten en aanvullende hosting is ook nog eens prima betaalbaar, dus waarom niet.

Laten we nu eens een scenario voor ogen houden waarbij het onderwerp waar je over schrijft ineens erg populair wordt, wat als gevolg heeft dat je website vaker en vaker bezocht wordt. En ineens merk je dat je site langzamer reageert, wat voor de bezoeker niet prettig is.
Je kunt in deze situatie overwegen om eens te kijken naar CloudFlare. Dit is een relatief nieuwe dienst die het eenvoudig mogelijk maakt om een soort poortwachter voor je site te plaatsen, die de server een hoop werk uit handen neemt.

CloudFlare zegt zelf:

CloudFlare protects and accelerates any website online. Once your website is a part of the CloudFlare community, its web traffic is routed through our intelligent global network. We automatically optimize the delivery of your web pages so your visitors get the fastest page load times and best performance. We also block threats and limit abusive bots and crawlers from wasting your bandwidth and server resources. The result: CloudFlare-powered websites see a significant improvement in performance and a decrease in spam and other attacks.

Ze beloven dus nogal wat: Een snellere site, minder spam, geoptimaliseerde pagina, het kan niet op.

Hoe werkt dit nu eigenlijk:

Het bedrijf achter CloudFlare beheert een groot aantal servers op verschillende plekken ter wereld. Deze servers voeren een aantal taken uit:

Caching

Door afbeeldingen, scripts en css bestanden die vaak opgevraagd worden op te slaan op de CloudFlare servers, hoeft de eigen webserver deze minder vaak uit te serveren. De CloudFlare server heeft er een eigen kopie van en zal deze aan de gebruiker uitserveren. Doordat het netwerk van servers ook nog eens op inteligente wijze bepaalt welk van de servers dat mag gaan doen, heeft de gebruiker dus altijd een server die relatief dicht in de buurt staat. Dit is in essentie al een CDN, een Content Delivery Netwerk.

Optimalisatie

Door naar de inhoud van HTML pagina’s te kijken en hier slimme aanpassingen in te maken, zoals het verplaatsen van script-tags naar de head van een document of het herschrijven van domeinnamen waar plaatjes opgehaald worden, krijgt de eindgebruiker een geoptimaliseerde versie van de pagina. En nogmaals: hier hoeft de wever zelf niets voor te doen.

Bescherming

Doordat de servers van CloudFlare zo veel verkeer langs zien komen, kunnen ze ook getraind worden in het herkennen van spam-attacks. De spam-attacks worden al tegengehouden voor ze de webserver bereiken.
Alles wat we tot nu toe genoemd hebben, zit al in de gratis versie. Er is ook nog een betaalde mogelijkheid, die onder andere de volgende extra mogelijkheden biedt:

  • Uitgebreidere bescherming
  • Realtime statistieken
  • Optimalisaties binnen afbeeldingen / css

Het instellen van CloudFlare is niet weggelegd voor een leek, maar erg complex is het ook niet. De wizard neemt je stap voor stap mee door alles wat er aangepast moet worden. Voor een kleine tot middelgrote website is CloudFlare een prima service om net dat beetje meer uit je website te krijgen.

Uiteraard kan 42functions u adviseren en ondersteunen in het gebruik van CloudFlare. Neem hiervoor contact met ons op middels onderstaand formulier.

Gerelateerde artikelen